Glastonburyfestivalen

Gummistövlar, ett obligatoriskt festivalplagg i England

I tider där många festivaler råkar ut för konkurs, går den gamla trotjänaren Glastonburyfestivalen fortfarande som tåget. Redan 1970 hölls den första festivalen i grevskapet Somerset i England, men då under namnet Pilton Festival. Den har hållits i stort sett årligen från 1981. Det första bandet som spelade på festivalen var Led Zeppelin och sedan dessa har många stora band och artister passerat dess scener, däribland David Bowie, R.EM och Oasis. Det ses som en självklar arena för alla stora rockband – några som däremot aldrig spelat där är Pink Floyd. Det kan vi beskylla Italien för.

Pink Floyd fakturerade – fast spelade inte

1971 skulle Pink Floyd ha spelat på Glastonburyfestivalen. Men instrumenten fastnade i Italien och bandet spelade aldrig, men fakturan skickade de i alla fall. Strul med betalningar är något som förekommit flera gånger. 1967 spelade de i Sverige och den unge ljudteknikern Anders Lind bandade spelningen. Det lät inte så bra enligt honom själv, men många år senare var han villig att sälja inspelningen – men företrädarna för bandet ville först inte betala någonting. Enligt Anders var det ”många, många, många” turer fram och tillbaka innan de till sist kom överens om en blygsam ersättning för hans del. den unika svenska inspelningen med Pink Floyd ges ut på utgåvan ”The Early Years: 1965-72” som innehåller hela 27 skivor.

Planerade uppehåll kan ligga bakom framgången

Man kan fråga sig varför Glastonburyfestivalen fortsätter sitt segertåg, då många andra festivaler går under. En av framgångsfaktorerna kan vara att de faktiskt inte håller festivalen varje år. Ungefär vart femte år tar organisatörerna ett uppehåll för att samla kraft och energi. Ibland kan uppehållet vara extra tursamt, så var fallet år 2012. Egentligen skulle uppehållet ha infallit 2011, men på grund av sommar-OS i London 2012 blev det mer praktiskt att ta det 2011. Och tur var väl det: veckan då festivalen borde ha hållits regnade bort totalt i festivalområdet. En del regn får man dock alltid räkna med på engelska festivaler och gummistövlar är mer eller mindre en obligatorisk accessoar.