Way out West 2016
I år firade den populära festivalen Way out West 10 år. Med 33 000 besökare i snitt per dag slog de även sitt publikrekord i år. Festivalen, som startades år 2007, hålls i Slottsskogen i Göteborg under tre dagar. Ett axplock av de artister som spelade på Way out West det här året är: The Libertines, The Tallest Man on Earth, Sia, Morrissey och Zara Larsson. För att se full line-up kan du gå in på den officiella hemsidan. Där kan du även ta del av festivalens nyheter samt köpa biljetter till nästa år.
En festival som utvecklas
Det är inte bara musikuppträdande under festivalen. Du kan även ta del av konstutställningar, boksläpp och filmvisning. Way out West har ingen camping på grund av att den ligger centralt i staden. Besökarna åker hem eller sover på de närliggande hotellen och vandrarhemmen istället för att campa. Efter festivalens slut måste alla scener och andra byggnader packas ner så att parken återigen kan användas av allmänheten. Genom att man sett till att få hjälp med frakt kan man snabbt återställa ordningen efter festivalen. Det har alltid varit ett stort miljöfokus på Way out West. Det var den första festivalen i Sverige som fick KRAV-certifiering. De serverar enbart vegetarisk mat inne på festivalområdet på grund av miljöskäl. Detta ledde år 2012 till ett bråk mellan GT, Expressens västsvenska upplaga, och John Borg som då var festivalens talesman. GT beslutade att dela ut köttbullar och prinskorvar utanför festivalområdet. John Borg ansåg och uttryckte med hjälp av Twitter att det var ett mycket osmakligt PR-trick. GT hävdade att det bara var ett skämt.
Förutom satsningen på vegetarisk mat har festivalen utvecklats på andra sätt sedan starten år 2007. Detta är några av de saker som har förändrats de senaste åren: År 2014 beslutade man att bara servera ekologisk öl och år 2015 ersatte de all mjölk med havremjölk. Detta år lades det till en ny scen: WOW Talks. Dessutom utökades det alkoholfria sortimentet i baren. Något annat som festivalen utvecklade inför detta årets festival var säkerheten. De har nämligen, som många andra arrangemang i Sverige, haft problem med sexuella ofredanden. Trots sina försök att göra festivalen säkrare så kom det in två anmälda ofredanden på Way out West. Förra året anmäldes enbart ett liknande brott. Festivalens marknadschef Joakim Skoglund påpekar dock att det är ett samhällsproblem och inte direkt ett festivalproblem. Han säger även att festivalen kommer att vidta ytterligare åtgärder för att hantera problemet. Festivalen samarbetar med polisen för att se till att mindre brott sker under framtida festivaler.