Drömmen om att arrangera en festival

Under de senaste åren har det pratats om ”festivaldöden”. Den forna giganten Hultsfredsfestivalen gick i konkurs 2010 och Peace & Love, som tog över rollen som Sveriges största festival, gick i konkurs 2013. Utöver dessa har även mindre festivaler som Siestafestivalen och Arvikafestivalen gått i konkurs. Men att tala om festivaldöd är att ta i. De senaste åren har nya festivaler i nya former och koncept ersatt de gamla. Way out West’s framgång är ett faktum, Bråvalla likaså och de mindre festivalerna Where’s the Music? och Popaganda har också lockat större publik än väntat.

 

Starta festival – tänk smått
Är du sugen på att starta en festival? Tänk i början småskaligt. En festival behöver ju inte vara i klass med Bråvalla för att räknas som en sådan. Under 2015 ägde för första gången Where’s the Music? rum i Norrköping. Konceptet visade sig vara lyckat, och festivalen fick fler besökare än väntat. Kanske berodde framgången just på att de vågade boka många mindre band och artister? Rent ekonomiskt kan det dessutom vara svårt att få ihop bidrag och pengar till att göra något riktigt stort. Något många kanske glömmer i samband med festivaler och andra evenemang är den bakomliggande infrastrukturen och produktionsutrustningen som många gånger krävs. Hos TPO kan du till exempel hyra komradio, publikt wifi eller digitala informationsskyltar. Kom ihåg att även här lägga dig på rätt nivå och inte slå till på allt direkt.

food festival icons

 

Ta vara på idéerna
När ordet festival nämns tänker nog de flesta på musikfestivaler, men det kan ju vara betydligt bredare än så. Har du idéer om andra typer av festivaler bör du ta vara på dem. Kanske har just du den perfekta idén för en festival inom alternativa områden så som konst, film, serier eller varför inte mat? Skånes Matfestival hade under 2015 publikrekord med drygt 10 000 besökare. I och med att det har blivit allt mer populärt med vegetarisk mat har även festivaler och fester som fokuserar på just det dykt upp runtom i landet. Försök att inte ha för bråttom utan låt planeringsfasen ha sin gång. Ju mer du utvecklar dina idéer, desto bättre är chansen för ett lyckat resultat. Ta även hjälp av vänner och bekanta. Låt dem höra dina idéer, engagera sig och komma med nya förslag.